Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

«Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Ο νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα έχει τίτλο «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι» και κυκλοφορεί από τη Legend.

Μαζί με τον έμπειρο Γιώργο Μακράκη που είχε την ευθύνη της παραγωγής, ο Γιώργος Νταλάρας διάλεξε για τη νέα του δουλειά δεκαπέντε τραγούδια, με μεγάλη προσοχή και φροντίδα, για να αποτελέσουν ένα δίσκο- πρόταση. Δίσκος πολυσυλλεκτικός, από τους λίγους δίσκους- πορτρέτα που έχει κάνει στα 40 χρόνια της καριέρας του ο Γιώργος Νταλάρας.

Σύγχρονα λαϊκά τραγούδια αλλά και μπαλάντες, σε μουσική και στίχους καταξιωμένων αλλά και νεότερων άξιων δημιουργών. Τη μουσική υπογράφουν οι: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Λάκης Παπαδόπουλος, Τάκης Μπουγάς, Μιχάλης Τερζής, Μάριος Στρόφαλης, Στέργιος Γαργάλας, Μίλτος Σελλάς, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Σαμπάνης και τους στίχους οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Κατσούλης, Ισαάκ Σούσης, Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Καλαμίτσης, Λευτέρης Χαψιάδης, Δημήτρης Λέντζος, Τέρπανδρος, Ηρακλής Παντόπουλος, Γιάννης Γούνας. Υπάρχει ακόμα μία καταπληκτική επανεκτέλεση του τραγουδιού «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα. Το άλμπουμ κλείνει με το ανέκδοτο τραγούδι «Δάκρυ με το δάκρυ» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Νίκου Γκάτσου.

Έχει αποδειχτεί στην μακρόχρονη πορεία του ότι ο Γιώργος Νταλάρας δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε ό,τι κάνει και το άλμπουμ αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Για μια ακόμη φορά, δίνει όλη του την ψυχή στα τραγούδια, χαρίζοντάς μας ερμηνείες που συγκινούν. Είναι άλλωστε παροιμιώδεις το πάθος, η όρεξη και η εργατικότητά του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι ενορχηστρώσεις είναι του Ορέστη Πλακίδη στα περισσότερα τραγούδια και του Βασίλη Κετεντζόγλου σε δύο, σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα.

Εκεί που οι φίλοι συναντιούνται… είναι η πρώτη φράση που ακούει κανείς στο νέο άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα από το ομότιτλο τραγούδι «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι». Και είναι πολύ χαρακτηριστική γιατί είναι από τους δίσκους που -όπως συνηθιζόταν πολύ παλιότερα- σε προκαλούν να τον ακούσεις παρέα με τους φίλους σου και να περάσεις καλά!